Black Friday 2018

Black Friday 2018

Äntligen är det dags, som alla köpsugna konsumenter har väntat – Black Friday 2018 har kommit!


Black Friday är en shoppinghändelse och köpdag som är återkommande varje år på hösten och är en av de största shoppingdagarna på hela året. Dagen infaller den fjärde fredagen i november och det sammanfaller även med den amerikanska högtiden Thanksgiving, som alltid är på en torsdag och som gör fredagen till en klämdag i USA. Namnet har inget klart ursprung men en av teorierna är att vid försäljningar kring Thanksgiving började butiker visa svarta siffror istället för röda i räkenskaperna. Självklart finns det olika städer i USA som menar att just de var först med konceptet och namnet.


Historiskt har butikerna öppnat tidigt på fredag morgon, vissa även direkt vid midnatt, för att sälja ut stora delar av sina lager till kraftigt reducerade priser. Det har lett till att folk har köat i timmar för att vara de första in genom dörrarna när butikerna öppnar tidigt på morgonen för att hinna ta produkter innan de säljer slut. Det finns mängder med fall där det har uppstått kaosartade situationer med köpsugna handlare som vällt in genom dörrarna till butiker. Om du är intresserad av att se hur galna amerikanerna kan bete sig vid stora reor kan du söka efter videor på nätet. De är helt galna!


TIPS - Använd vår varumärkessida för att leta upp ditt favoritmärke och fynda aktuell REA just nu!


Det har skett en allt större förskjutning i tid när butikerna påbörjar sina erbjudanden och flera butiker öppnar allt tidigare och tidigare. Vissa butiker har gått över till att börja med en Black Friday Week, Black Week eller Black Weekend. Se t.ex. Amazons pressmeddelande om att de påbörjar sin rea redan tio dagar före det traditionella datumet. Det finns även en andra sida av detta med vissa butiker som tycker att en tidigareläggning av kampanjerna och reorna fördärvar själva meningen och spänningen med att bara köra en strikt rea på fredagen.


I och med e-handelns starka intåg är det väldigt enkelt för konsumenterna att ta del av erbjudanden från flera olika butiker och servrarna brukar gå tunga. Även här märks det att handlarna vill dra ut på Black Friday och påbörja den tidigare för att attrahera än fler kunder som är ute tidigt och sugna på att göra rejäla fynd.


Det är först på senare år som reahögtiden har slagit igenom med full kraft i Sverige och den växer och ökar år för år. Numera gnider återförsäljarna händerna samtidigt som fraktleverantörer och varuutlämnare förbereder sig för en högintensiv period och faktiskt startskottet på julhandeln till viss del. I Sverige slås det försäljningsrekord år efter år.


Cyber Monday är den mer anonyma lillebrodern och inledningsvis var den en motpol till Black Friday, som traditionellt sett gällt fysiska butiker, från e-handlare och nätbutiker som ville få folk till att handla och göra billiga fynd även på internet från deras onlinebutiker. Cyber Monday infaller på måndagen efter Black Friday. Vill man vara säker på att inte missa någon spännande rea eller erbjudande på sina favoritprodukter bör man även hålla ett vakande öga under måndagen. Den här kampanjen har generellt genomförts av elektronikbutiker med e-handlar men med all sannolikhet kommer fler och fler andra butiker haka på trenden, om nu inte en Black Week tar och slukar hela konceptet.